Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772

Proiecte | #Skills4Future - Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile și Antreprenoriale în era tehnologiei ID 311110
 

 

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș




#Skills4Future: Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile și Antreprenoriale în era tehnologiei, ID 311110


Fond: Fondul Social European+

Program: Programul Educație și Ocupare 2021-2027

Operațiune: Implementarea programului „Ține pasul”

Prioritate: P9.Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității

Obiectiv specific: ESO4.7_Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, în special a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru toți, ținând seama de competențele antreprenoriale și digitale, printr-o mai bună anticipare a schimbării și a cerințelor de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii, precum și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale

Obiectiv de politică: O Europă mai socială

Parteneri:

·         Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș - beneficiar / lider de parteneriat

·         Camera de Comert și Industrie a Județului Hunedoara - partener

Durata proiectului: 30 luni (01.10.2024 – 31.03.2027)

Valoarea totală a proiectului: 4.963.214,13  lei, din care:

-          CCIA Timiș: 2.590.588,43 lei

-          CCI HD: 2.372.625,70 lei

Valoarea nerambursabilă: 4.963.214,13 lei, din care 4.218.732,01 lei din partea FSE+ și 744.482,12 lei din bugetul național.

Grup țintă

Grupul țintă a proiectului este format din 602 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management, ce provin din întreprinderi publice și private, cu domiciliul/reședința în Regiunea Vest.

Obiectiv general

”Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de calificare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management, ce provin din întreprinderi publice și private din Regiunea Vest, prin crearea și implementarea unor programe de pregătire profesională continuă pentru actualizarea competențelor digitale, de dezvoltare durabilă și antreprenoriale în concordanță cu schimbările și nevoile pieței muncii din Regiunea Vest.”

Obiective specifice

1.   OS. 1: Creșterea gradului de conștientizare și acces egal privind oportunitățile de formare profesională continuă pentru 602 angajați din Regiunea Vest, prin acțiuni derulate pe o perioada de 30 luni, adresate angajaților și angajatorilor din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Caraș-Severin, precum promovarea beneficiilor participării angajaților la programe de formare profesională, informarea și consilierea privind principiile nediscriminării și egalității de șanse.

2.   OS 2: Îmbunătățirea competențelor profesionale specifice pentru un nr. de 602 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management, ce provin din întreprinderi publice și private din Regiunea Vest prin derularea de programe de formare profesionale, pe o perioada de 30 de luni.

3.   OS 3: Dezvoltarea de oportunități flexibile de actualizare a competențelor pentru 310 angajați din grupul țintă, prin implementarea unor tehnologii alternative de învățare care oferă accesul la materiale de instruire online în domeniile competențelor verzi și de dezvoltare durabilă ce contribuie la dezvoltarea locurilor de muncă verzi și la economia verde și a competențelor digitale ce contribuie la dezvoltarea locurilor de muncă digitale, in Regiunea Vest, pe o perioada de 30 luni.

 

Scopul proiectului

Scopul proiectului este de a promova învățarea pe tot parcursul vieții și de a oferi oportunități flexibile de actualizare a competențelor și de calificare pentru persoane cu vârsta între 18 și 65 de ani, care sunt angajați cu contract individual de muncă în Regiunea Vest a României. Proiectul vizează atât angajații cu normă întreagă, cât și cei cu timp parțial, inclusiv persoanele care ocupă poziții de management, din întreprinderi publice și private. Obiectivul general al proiectului este de a crea și implementa programe de pregătire profesională continuă pentru actualizarea competențelor digitale, de dezvoltare durabilă și antreprenoriale în concordanță cu schimbările și nevoile pieței muncii din Regiunea Vest. Acest lucru are drept scop să sprijine formarea și dezvoltarea profesională a angajaților, astfel încât aceștia să fie mai bine pregătiți pentru cerințele actuale și viitoare ale locurilor de muncă. Prin acest proiect, se urmărește creșterea nivelului de calificare al angajaților, îmbunătățirea competențelor digitale, dezvoltarea abilităților de dezvoltare durabilă și stimularea spiritului antreprenorial în rândul acestora. Astfel, se dorește crearea unei forțe de muncă mai competitive și adaptabile la schimbările din piața muncii, în beneficiul atât al angajaților, cât și al întreprinderilor și economiei din Regiunea Vest.


Programe de formare profesională

Furnizate de CCIA Timiș

1.       Manager de Proiect – 2 grupe, 38 cursanți

2.       Munca Orientată spre calitate - 2 grupe, 40 cursanți

3.       Îmbunătățirea continuă a proceselor - 2 grupe, 40 cursanți

4.       Marketing Digital - 3 grupe, 48 cursanți

5.       Dezvoltare sustenabila - 3 grupe, 60 cursanți

6.       Specialist in managementul deșeurilor – 1 GRUPĂ, 20 cursanți  – Curs inițiere/specializare

7.       Grafician PC(DTP designer) – 1 GRUPĂ, 20 cursanți  – Curs inițiere/specializare

8.       Agent de curățenie clădiri si mijloace de transport - cod NC 5149.1.2 – 2 Grupe, 40 cursanți - CURS CALIFICARE NIVEL 2

Furnizate de CCI HD

1.       Inițiere în economia verde – 6 grupe, 112 cursanți

2.       Operator Introducere, Validare și Prelucrare Date – 6 GRUPE, 132 cursanți – Curs inițiere/specializare

3.       Instalator apa canal - cod 712602 – 2 Grupe, 52 cursanți - CURS CALIFICARE NIVEL 3

Dezvoltarea de competențe verzi și competențe digitale prin oferirea accesului persoanelor din GT la platforma educațională online dezvoltată în cadrul proiectului. Aceasta platformă va include materiale informative, module de formare, exemple de bune practici, studii de caz și alte resurse relevante, având ca scop crearea unui mediu virtual dedicat angajaților.

BENEFICII directe aduse angajatorilor și angajaților

-          Creșterea gradului de conștientizare privind importanța participării la programe de formare profesională continuă și stimularea învățării pe tot parcursul vieții în rândul angajaților și angajatorilor; Acces egal la programe de formare profesională continuă pentru 602 angajați; Creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a angajaților privind importanța nediscriminării și egalității de șanse ce duce la incluziune în cadrul companiilor, oferind șanse egale și oportunități de dezvoltare pentru toți angajații.

-          Creșterea calității forței de muncă: prin dobândirea de competențe profesionale, 602 persoane identificate vor putea îndeplini sarcinile de muncă într-un mod mai eficient și mai productiv. Aceasta va duce la o creștere a calității muncii și a rezultatelor obținute în diverse domenii de activitate;

-          Dezvoltarea carierei: Prin consilierea a 602 angajați în privința participării la programele de formare profesională continuă, aceștia își pot dezvolta competențele și aptitudinile în domeniul lor de activitate. Acest lucru le poate oferi un avantaj competitiv pe piața muncii devenind mai valoroși;

-          Creșterea competitivității pe piața muncii: 602 persoane care dobândesc competențe profesionale digitale, de dezvoltare durabilă si antreprenoriale vor avea o poziție mai bună pe piața muncii în comparație cu cei care nu au dezvoltat aceste competențe. Acest lucru le oferă șanse mai mari de a obține și păstra un loc de muncă, de a avansa în carieră și de a se adapta la evoluțiile tehnologice rapide; Creșterea productivității: Angajații care participă la programe de formare profesională continuă tind să fie mai productivi în munca lor. Aceștia învață metode mai eficiente de lucru, pot descoperi tehnici noi sau pot învăța să utilizeze resurse și instrumente avansate. Toate acestea contribuie la îmbunătățirea performanței și rezultatelor obținute în cadrul organizației; Contribuția la dezvoltarea societății: 602 persoane care dobândesc competențe profesionale pot contribui la dezvoltarea economică și socială a comunității. Prin aplicarea competențelor în diverse domenii, acestea pot aduce inovație, îmbunătățiri tehnologice și creștere a producției, dezvoltarea de locuri de muncă noi, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra societății în ansamblu.

Rezultate așteptate

- 338 angajați care participă la programe de formare profesională altele decât cale cu recunoaștere națională, dintre care:

o 48 beneficiari ai Programelor de formare a competențe digitale

o 172 beneficiari ai Programelor de formare a competențe verzi

o 118 beneficiari ai Programelor de formare a competențe antreprenoriale (maxim 60 de beneficiari ce ocupa poziții de management)

- 264 angajați care participă la programe de formare profesională autorizate cf. OG. Nr. 129/2000, dintre care:

o 92 beneficiari ai programelor de calificare

o 152 beneficiari ai programelor de formare a competențelor digitale

o 20 beneficiari ai programelor de formare a competențelor verzi

 

-          512 Participanți care finalizează formarea cu certificat

-          83 Persoane care obțin un certificat de calificare în conformitate cu prevederile OG nr. 129 /2000

Utilizarea unor instrumente flexibile de actualizare a competențelor, permit angajaților să dobândească competențele necesare pentru a se adapta la schimbările tehnologice și pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a țării, astfel:

- 210 anagajați ce au participat la un alt program de formare sunt sprijiniți în dobândirea competențelor de dezvoltare durabilă

- 100 angajați ce au participat la un alt program de formare sunt sprijiniți în dobândirea competențelor digitale

Contextul proiectului

Investițiile în oameni reprezintă cheia progresului durabil pentru societate. Dimensiunea lor este influențată de contextul socio-economic, de sistemele de educație sau formare și capacitatea lor de a se adapta la schimbare și progres tehnologic urmărind atenuarea dezechilibrelor din piața muncii. Capitalul uman pregătit să se adapteze este o condiție esențială pentru ca provocările curente să fie transformate în oportunități pentru îmbunătățirea calității vieții sau pentru dezvoltare economică sustenabilă.

Promovarea transformărilor economice inovatoare, inteligente, digitalizarea proceselor, obiectivele Pactului verde european indică nevoi specifice pentru capitalul uman, respectiv competențe digitale, competențe verzi, de creativitate, inovare și specializări înalte de nișă. Prezentul proiect urmărește dezvoltarea capitalului uman si anume, forța de muncă, care se cere a fi competentă și suficientă pentru a susține progresul și transformările, educația tinerilor, formarea continuă a adulților și propune activități care au ca rezultat final îmbunătățirea pieței muncii, valorificarea potențialului tinerilor și creșterea accesului pe piața muncii, creșterea accesului/participării la formare profesională continuă, dar și prin îmbunătățirea calității furnizării programelor de formare si adaptarea la piața muncii și noile tehnologii.


Informații suplimentare la tel: +40.256-490.771,  e-mail: office@cciat.ro.


Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați
www.mfe.gov.ro


Camera de Comerț, Industrie și Agricultură TIMIȘ