Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772

Standarde europene și internaționale CZI ASRO TIMIȘ | Standarde pentru Securitatea jucăriilor
 

   

  CEN/TC 52 - Securitatea jucăriilor


  Standarde pentru Securitatea jucăriilor

  Piaţa de jucării a Uniunii Europene (fără jocurile video) generează o cifră totală de 5,8 miliarde de euro. Fiind extrem de importante pentru piaţa europeană, jucăriile au impus necesitatea stabilirii unui cadru legislativ şi, în consecinţă, elaborarea de standarde care să susţină aspectele de siguranţă şi securitate.

  Comitetul tehnic CEN/TC 52, Securitatea jucăriilor, al cărui comitet oglindă la nivel naţional este CT ASRO 125, are ca scop, ca prin activitatea sa, să se asigure că toate jucăriile din Uniunea Europeană îndeplinesc linii directoare stricte referitoare la securitate. Acestea includ stabilirea cerinţelor de securitate, precum şi specificarea metodelor de încercare, pentru a se asigura de faptul că aceste cerinţe sunt îndeplinite.

  Comitetul european a elaborat o serie de standarde (EN 71) care sunt actualizate în mod permanent pentru a reflecta ultimele informaţii cu privire la accidente sau potenţialul de îmbunătăţire. În plus, aceste standarde europene furnizează „prezumţia de conformitate” cu Directiva Siguranţa jucăriilor (2009/48/CE).

  Seria de standarde se referă la toate tipurile de jucării: de la vopsele pentru pictare cu degetul, la jucării de tip balansoar, kituri cosmetice şi jocuri gustative. Ea include importante linii directoare cu privire la inflamare şi chiar la traducerea etichetelor de avertizare şi a instrucţiunilor.  Camera de Comerț, Industrie și Agricultură TIMIȘ