Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772

Proiecte | DIGITALIZĂM VESTUL - Cod SMIS 143187 | Newsletter - DIGITALIZAREA INTREPRINDERILOR | NEWSLETTER NR.1 / DECEMBRIE 2022
 

     

    Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș



    Editor: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș       NEWSLETTER NR.1 / DECEMBRIE 2022

                                                                                              

    CCIA Timiș a lansat proiectul  “DIGITALIZĂM VESTUL” Cod SMIS 143187

    Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și S.C. DIACOSTAMPET SRL partener au lansat Proiectul “Digitalizăm Vestul”- POCU/860/3/12/143187, cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman, Componenta 1: Competențe digitale pentru angajații din IMM, Axa Prioritară 3: “Locuri de muncă pentru toți”, Operațiunea: Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe/competențe/aptitudini aferente sectoarelor  economice/domeniilor identificate conform SNC și SNCDI ale angajaților.

      

    Proiectul vizează trei activități de bază: Furnizarea de programe de formare a competențelor digitale de bază și programe de formare a competențelor digitale avansate; Evaluarea și certificarea competențelor profesionale în domeniul alfabetizării digitale și tehnologiei informației și comunicațiilor; Sprijin acordat întreprinderilor pentru organizarea de programe de învățare la locul de muncă în domeniul alfabetizării digitale și tehnologiei informației și comunicațiilor.

      

    Beneficiarii activităților menționate vor fi 304 angajați din IMM-uri (din care min 10% angajați cu vârsta peste 55 ani și min 40% femei) care vor beneficia de programele de formare a competențelor digitale și 32 de IMM-uri care vor beneficia de sprijin în dezvoltarea propriilor programe de formare.

      

    Sunt eligibile IMM-urile care își desfășoară activitatea într-unul din sectoarele economice identificate conform SNC (Strategia Naţională pentru Competitivitate) și în unul din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI (Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare), din județele Timiș, Arad și Hunedoara.

     

    ASTĂZI: DESPRE CADRUL LEGISLATIV PRIVIND DIGITALIZAREA ÎN ROMÂNIA

    §  Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027 aprobată prin HG 933/2022 

    Strategia, elaborată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, setează viziunea pentru sistemul de cercetare-inovare românesc în orizontul 2030 și exprimă opțiunea fermă de a recunoaște și susține excelența, de a recompensa performanța, de a stimula dezvoltarea colaborării între mediul public și cel privat. Știința, inovarea și antreprenoriatul de inovare vor constitui modele de succes pentru dezvoltarea sustenabilă a României în context local, național și internațional.

     

    Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă este structurată pe patru  obiective generale: Dezvoltarea sistemului de cercetare, dezvoltare și inovare; Susținerea ecosistemelor de inovare asociate specializărilor inteligente; Mobilizare către inovare; Creșterea colaborării europene și internaționale.

    Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă prevede explicit ambiția României de a deveni un actor important în circulația talentelor, o destinație gazdă pentru cercetători de excelență și inovatori. Aceștia urmează să beneficieze de un ecosistem de inovare atractiv, care susține antreprenorii și riscul, de facilități și programe de cercetare care să-i provoace, dar și de un mediu cultural și natural de excepție.

    Documentul este rezultatul a zeci de runde de consultări și un parteneriat strâns între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și experții săi, pe de o parte, și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), organizațiile de cercetare, Academia Română, mediul academic și mediul privat, pe de altă parte.

    (https://lege5.ro/Gratuit/gezdeojzga2dk/hotararea-nr-933-2022-privind-aprobarea-strategiei-nationale-de-cercetare-inovare-si-specializare-inteligenta-2022-2027)

     

    §  Pas important în procesul de transformare digitală a României: Ordonanța de Urgență privind cloudul guvernamental a fost adoptată de Guvern

    Ordonanța de Urgență privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritățile și instituțiile publice, inițiată de Ministerul cercetării, inovării și digitalizării, a fost adoptată în ședința de guvern. Forma finală include observațiile preluate de la experții Comisiei Europeane și Băncii Mondiale, de la ministere și autorități relevante, dar și sugestiile primite în urma consultărilor publice cu societatea civilă și mediul privat. Adoptarea ordonanței este un jalon important din PNRR, îndeplinit înainte de termenul de 30 iunie, după un efort semnificativ condus de Ministerul cercetării, inovării și digitalizării în ultimele două săptămâni. Actul normativ a necesitat avize de la aproape 30 de instituții ale statului român.

    Principalele elemente ale actului normativ asigură baza juridică pentru: servicii publice digitale, mai rapide și mai transparente; implicarea activă a mediului privat, în parteneriat cu mediul public, într-o soluție de cloud hibrid; transparență și jurnalizare pentru cetățeni, care vor fi notificați atunci când o instituție le accesează datele și vor ști cine, când și de ce face asta, printr-o aplicație specială cu tehnologie de tip blockchain, care va asigura un jurnal cu trasabilitate deplină, de neșters; date mai sigure, păstrate într-o infrastructură centrală rezilientă și performantă de centre de date; reducerea fragmentării sistemelor informatice ale instituțiilor publice, ceea ce va însemna reducerea costurilor de achiziție, operare și mentenanță. Urmează alți pași importanți, inclusiv adoptarea legislației subsecvente, hotărâri de guvern și ordine de ministru, în aceeași strânsă colaborare cu societatea civilă, mediul privat, Comisia Europeană, Banca Mondială și instituțiile statului român. Toate acestea ne vor permite implementarea efectivă a investiției”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării. 

    Cele mai importante beneficii ale proiectului de cloud guvernamental includ:

    §  Stabilirea cadrului pentru sisteme informatice ale instituțiilor publice mai sigure și mai reziliente

    §  Creșterea eficienței cheltuirii banului public, fără a mai avea instituții publice care desfășoară achiziții separate de sisteme informatice, dacă serviciile aferente vor putea fi furnizate prin cloudul guvernamental

    §  Transparență și responsabilitate - jurnalizare, audit, notificări, respectarea strictă a drepturilor și libertăților cetățenești

    §  Posibilitatea de a interconecta mai ușor instituțiile publice, reducând drumurile cetățenilor la ghișee și birocrația, pe principiul “o singură dată” — statul cere o singura data cetățeanului o informație / un document. (https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/06/OUG-13.pdf)

    (Sursa: site-ul MINISTERULUI CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII / https://www.research.gov.ro/)

     

    Informații detaliate sunt disponibile pe site-ul CCIAT / Proiect Digitalizăm Vestul și pe pagina de FACEBOOK.

    Companiile interesate sunt invitate să comunice interesul la adresa de mail: rolinic@cciat.ro.

     

    Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.