Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772

Comunicate | Comunicat de presa - Vizita la CCIA Timiș a delegației Guvernului Provinciei Yunnan
 

   

  Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș  Aflată într-o vizită oficială în Județul Timiș, delegația Guvernului Provinciei Yunnan, condusă de E.S. Yang BAOJIAN – Vice Guvernator, a avut o întâlnire în cursul zilei de vineri, 5 iulie, cu conducerea CCIA Timiș, în scopul de a identifica oportunități de cooperare economică și de afaceri între cele două regiuni. Vizita a avut loc în contextul Memorandumului de Colaborare semnat la Timișoara, în data de 3 octombrie 2013, de către Consiliul Județean Timiș, Instituția Prefectului Județul Timiș și CCIA Timiș cu Chinese Council for Promotion of International Trade Yunnan Sub-Council.
  Din delegația chineză au făcut parte înalți oficiali ai Provinciei Yunnan: Vicepreședintele și Secretarul General al Asociației Poporului pentru Prietenia cu Țările Străine a Provinciei Yunnan, Directorul General adjunct al Comitetului de Administrație al Zonei Noi Dian Zhong, Directorul Adjunct al Biroului General al Congresului Poporului din Provincia Yunnan.
  În debutul întrevederii, Dl. Emil MATEESCU, Consilier al Președintelui CCIAT, a făcut o prezentare a principalilor indicatori economici ai județului Timiș la nivel național, a activităților CCIAT, cu accent pe relațiile de colaborare cu China și cu Provincia Yunnan.   
  Totodată, dl. Mateescu a supus atenției o agendă comună de activități care să cuprindă organizarea de misiuni economice, forumuri de afaceri, participări la târguri sectoriale, atât în Timișoara cât și la Kunming, care să aducă împreună companii românești și companii chineze, în vederea echilibrării balanței comerciale (în 2018, deficitul comercial al României în relația bilaterală a fost de 4,32 mld. USD) și a creșterii numărului de firme cu asociați chinezi din Județul Timiș, în prezent, la ORC Timiș fiind înmatriculate 42 de firme cu capital chinez.     
  La rândul său, oficialul chinez a subliniat dorința de a explora noi domenii colaborare și investiții între cele două regiuni, de a facilita contacte de afaceri bilaterale prin departamentele specializate din cadrul guvernului Provinciei Yunnan. „După participarea delegației Consiliului Județean Timiș la China South Asia Business Forum și China Kunming Import&Export Fair din iunie 2019, și având la bază acordul de cooperare semnat în 2013, suntem de acord să consolidăm și să operaționalizăm relația noastră interinstituțională, prin punerea în practică a propunerilor discutate, a spus înaltul oficial.
  Membrii delegației chineze au făcut apoi prezentări ale economiei Provinciei Yunnan, a poziției de top pe care aceasta îl ocupă din punct de vedere al unor indicatori economici ca PIB-ul, industria electrică și energetică, turismul etc, a rolului important în relația cu Asia de Sud al provinciei în cadrul Inițiativei „One belt, One Road, a atenției deosebite acordată de Guvernul Yunnan energiei verzi, alimentației sănătoase și mediului curat, dar și a schimburilor comerciale dintre Provincia Yunnan și România. Astfel, Yunnan exportă echipamente IT&C (routere) și cafea și importă componente auto.
  Directorul General Adjunct al Comitetului de Administrație al Zonei Noi Dian Zhong, dl. Lyu Tianyun, a prezentat rolul și poziția strategică a Zonei Noi ca punct important de contact cu Asia, în contextul dezvoltării în jurul noului Aeroport din Kunming a unei infrastructuri de afaceri de mare anvergură: sedii de firme din domeniul IT, inovație, bio-farmaceutic, energetică, servicii de logistică și aeroportuare.
  În intervenția sa, dl. Cheng Yunchuan, Vicepreședinte al Asociației Poporului pentru Prietenia cu Țările Străine a Provinciei Yunnan, a subliniat buna colaborare cu Consiliul Județean Timiș, menționând faptul că relațiile inter-guvernamentale stau la baza relațiilor dintre cele două comunități de afaceri. Prin acest Departement, vor fi identificate firme chineze interesate în a face afaceri cu firme din Județul Timiș și, totodată, se va menține legătura cu CCIAT pentru punerea în practică a acțiunilor propuse și agreate de părți.
  Întrevederea s-a încheiat cu semnarea în Cartea de Onoare a CCIAT.