Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772

Comunicate | Comunicat de presa - Firme timișene prezente la Târgul de Agricultură Dublin 2022
 

   

  Firme timișene prezente la Târgul de Agricultură Dublin 2022  18 - 21 septembrie
  O delegație de afaceri timișeană a fost prezentă la National Plowing Championship, desfășurat la Ratheniska, Co Laois din Irlanda.  Este a doua acțiune (după Global Health Forum) la care firme timișene participă în condiții de gratuitate la transport și cazare oferite de Enterprise Ireland, urmarea vizitei la CCIAT a Ambasadorul Irlandei în România.
  Aflat la cea de-a 91-a ediție, Târgul de Agricultură are o istorie impresionantă, datând din  1931. Se desfășoară în fiecare an, în luna septembrie, și se situeaza în top 3 ca popularitate în Europa după numărul de participanți și suprafața de expunere. Ediția 2022 a reunit 1700 de expozanți, 30.0000 de vizitatori și 22 de delegații străine.
  Participarea delegației timișene a vizat cu prioritate identificarea de oportunități de colaborare cu institute de cercetare din Irlanda, documentarea în privința ultimelor descoperiri în materie de utilaje și echipamente agricole cât și vizitarea unor centre de producție ale unor companii irlandeze cu activități agricole.   
  În prima zi a vizitei, reprezentanții timișeni au participat la Gala de deschidere a Târgului unde au avut loc expuneri ale unor reprezentanți de firme care au vorbit despre viitorul fermelor din Irlanda, la festivitatea de decernare a premiilor pentru inovare unor firme și startup-uri din domeniul agricol, la turul VIP al expoziției și la o sesiune de networking cu celelalte delegații străine.
  Următoarele zile au fost dedicate mai multor vizite de documentare: la o fermă de familie cu profil de activitate cultivarea cartofilor, unde întreaga producție se desface prin magazinul de la poarta fermei sau la magazinele locale, și la o fermă de vaci a Universității UCD din Dublin, unde s-a prezentat situatia învățământului agricol din Irlanda și implicarea guvernului prin intermediul Enterprise Ireland în finanțarea și modernizarea fermelor.
  “În cadrul târgului am stabilit contacte de posibilă cooperare atât cu companii care produc și distribuie semințe cât și cu omologi din Institutul Național de Cercetare Agricolă din Irlanda cu preocupări similare, pe domenii existente în ambele instituții, respectiv Plante furajere, Agrotehnică, Sechestrarea carbonului. Vom menţine permanent legătura cu Alexandru Aioanițoaiei, reprezentantul Enterprise Ireland pentru Europa Centrala și de Est, Biroul din Praga, pentru a ne intermedia contacte de cooperare cu institute de cercetare și companii private din Irlanda. De asemenea, l-am invitat să ne viziteze la sfarsitul lunii octombrie„ a transmis conf.dr. Marinel HORABLAGA, Directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, membru al delegației timișene prezente la Dublin.

  Informații suplimentare la tel. 0722503138, rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic – consilier Relații Publice.