Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772

Comunicate | COMUNICAT DE PRESA / CCIAT a participat in calitate de membru la Adunarea Generala a Federatiei Camerelor de Comert Dunarene
 

   

  Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș


   


  COMUNICAT DE PRESĂ


   

  CCIA Timiș la Adunarea Generală a Federației Camerelor de Comerț Dunărene


  În calitatea CCIA Timiș de membru fondator al Asociației Camerelor de Comerț Dunărene (DCCA) și membru al Federației Camerelor de Comerț Dunărene (DCCF), Președintele Executiv al CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la Adunarea Generală a DCCF găzduită de Camera de Comerț Istanbul și derulată în format hibrid, în data de 30 noiembrie 2021. La eveniment au participat reprezentanți ai camerelor de comerț din Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Serbia, Ungaria și România. Sedința a fost deschisă de András Rév, Președinte DCCF și de Şekib Avdagiç, Președintele Camerei de Comerț Istanbul.


  Pe ordinea de zi a Adunării s-au aflat atât probleme organizatorice, cât şi probleme de natură strategică. În prima parte a evenimentului, președintele DCCF a făcut o prezentare a situației financiare și a activității Federației pe 2021, evidențiind acțiunile și proiectele de succes - Proiectul „European Digital Learning Network”, acordul de cooperare cu Clusterul Archenergy Ungaria, conferințele - Cargo on the Danube,  Belt and Road Initiative, Danube Transnational Program, cât și activitatea în cadrul EEN, Eurochambres și Kandó Club.


  A doua parte a Adunării Generale a avut un pronunțat caracter interactiv. Principalele subiecte abordate au vizat prioritățile Federației pentru perioada următoare și identificarea de proiecte strategice în domeniile educație, digitalizare și protecția mediului.


  În acest sens, CCIAT a lansat câteva propuneri de acțiuni și proiecte, după cum urmează:


  Educație: Cooperare în sectorul IT&C între Universitatea Politehnica Timișoara și Pannon University of Veszprém Ungaria.


  Digitalizare: Digitalizarea tuturor fluxurilor de documente - organizatii „paper free”; Creșterea adaptabilității angajaților la munca la domiciliu prin cursuri și traininguri (instrumente, softuri și aplicații online); Creșterea adaptabilității companiilor la munca remote prin dezvoltarea de programe dedicate și personalizate nevoilor lor; Cooperare transfrontalieră pentru pregătirea și adaptarea resursei umane la procesul de globalizare a ofertei de muncă; Organizarea de târguri și expoziții globale online.


  Protectia mediului: Continuarea proiectului “Virtual Power Plant” de eficiență energetică; Organizarea de cursuri pentru administrația publică în domeniul economiei circulare - guvernanță responsabilă (ex. proiect BEACONS); Proiecte comune și schimb de bune practici în domeniul Tranziției Juste (Coal Transition) (ex. proiect REBOOST); Educație de mediu prin folosirea unor metode de gamification (social simulation tools); Organizarea de evenimente tip hackaton dedicate temelor de mediu locale și creării de comunități implicate și dornice de a găsi soluții creative (ex. Climathon/EIT Climate Kic); Identificarea temelor de inovare din strategiile de specializare inteligentă a regiunilor și sprijinirea cooperării între regiunile cu aceleași priorități; Achiziții publice și private verzi (Green Procurement) - soluții  de implementare, ghiduri, instruiri.

   


  Informații de background


  Regiuni din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România colaborează, prin intermediul camerelor de comerţ locale, în cadrul Asociației Camerelor de Comerț Dunărene, care a luat naștere la 30 iunie 2010, la Budapesta, pentru a sprijini membrii în identificarea de noi oportunităţi de cooperare, facilitarea de contacte de afaceri şi a schimbului constant de informaţii şi bune practici. În septembrie 2019, Asociația s-a transformat în Federația Camerelor de Comerț Dunărene, cu personalitate juridică.

  Unul dintre obiectivele majore ale Federației îl constuituie reducerea diferenţelor semnificative în dezvoltarea economică a țărilor ce sunt traversate de Dunare, de la vest la est.

   


  ***

   

  Informații suplimentare la tel. 0749 274 412, e-mail: oculda@cciat.ro, Octavian Culda - Director Dept. Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță.

   

   


  Camera de Comerț, Industrie și Agricultură TIMIȘ