Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772

Comunicate | Învățământul profesional dual: șansa de rezolvare a crizei de personal calificat pentru firme și educație alternativă pentru elevi și părinți
 

   

  Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș


  Implementarea învățământul profesional în sistem dual implică colaborarea între mai mulți actori: elevi, școală, companie, autoritatea locală în administrarea căreia se află școala responsabilă pentru formarea teoretică, împreună cu părinții elevilor care, printr-o informare corectă și constantă, vor aprecia acest fel de învățământ cu șanse multiple de absolvire la orice nivel.

  În contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor și pentru a veni în sprijinul economiei românești care se confruntă cu o criză acută de personal calificat, Camera de Comerț și Industrie a României și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România au semnat un protocol de colaborare care urmărește dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională inițială în sistem dual.

  Președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, dl. Ion Gabriel BRATU, a declarat: Cred ca cea mai bună și sigură cale de promovare a sistemului de învățământ dual, astfel încât să fie atrase un număr cât mai mare de companii, este utilizarea eficientă a infrastructurii Sistemului Cameral. Cele opt birouri regionale ale autorității ar fi ideal să fie chiar în sediul camerelor de comerț județene. În momentul de față, vorbim de o strategie pe 10 ani, pentru ca mediul de afaceri să beneficieze de predictibilitate. Invit camerele de comerț să facă parte dintr-un consiliu consultativ, în care să poată să vină cu propuneri, în scopul creionării unei strategii viabile.

  În acest context, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România vor încheia un Protocol de Colaborare, prin care se angajează să coopereze în mod aprofundat pentru identificarea nevoilor de calificare/formare, sens în care se preconizează, cu prioritate, elaborarea unui plan unitar pentru îmbunătăţirea educaţiei, formării, certificării şi recunoaşterii profesionale iniţiale în sistem dual din România.
  Documentul va fi semnat de Florica CHIRIȚĂ, Președinte Executiv al CCIA Timiș și Ion Gabriel BRATU, Președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România.

  Conferința de promovare ocazionată de încheierea Protocolului de Colaborare va avea loc în data de 27 iunie 2019, începând cu ora 9:30, la sediul CCIA Timiș din Timișoara, Piața Victoriei nr. 3, Sala C.E.D.O., et.I.

      La eveniment sunt invitați în calitate de parteneri - Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din Zona de Vest, directori de unități de învățământ profesional și tehnic, oficiali de prim rang ai administrației publice locale și județene, președinții camerelor de comerț ale județelor Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, și, actorii importanți ai parteneriatului - firmele care susțin și promovează acest sistem de învățământ.

  Informații suplimentare la tel. 0722503138, e-mail: rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic-consilier RP.