Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772

Proiecte | Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest!, ID 317710
 

 

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș


Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest!, ID 317710

 

Fond: Fondul Social European+

Program: Programul Educație și Ocupare 2021-2027

Operațiune: Implementarea programului „Ține pasul”

Prioritate: P9.Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității

Obiectiv specific: ESO4.7_Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, în special a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru toți, ținând seama de competențele antreprenoriale și digitale, printr-o mai bună anticipare a schimbării și a cerințelor de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii, precum și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale

Obiectiv de politică: O Europă mai socială

Parteneri:

  1.       Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș - beneficiar / lider de parteneriat
  2.        Expert Business Center SRL - partener

Durata proiectului: 24 luni (01.12.2024 – 30.11.2026)

Valoarea totală a proiectului: 4.960.441,14 lei, din care:

CCIA Timiș: 2.555.437,41 lei

EXPERT BUSINESS CENTER SRL: 2.405.003,73 lei

Valoarea nerambursabilă: 4.960.441,14 lei, din care 4.114.162,29 lei din partea FSE+ și 726.028,64 lei din bugetul național.

Grup țintă

Grupul țintă a proiectului este format din 602 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), ce provin din întreprinderi publice și private, cu domiciliul/reședința în Regiunea Vest.

Obiectiv general

” Actualizarea si dezvoltarea competentelor anticipate ale angajaților din Regiunea Vest ca urmare a participării a 650 de persoane la acțiuni de consiliere profesionala si programe de formare profesionala corelate cu noile tendințe si nevoi ale pieței muncii in vederea unei ocupări durabile si de calitate a acestora, pe parcursul a 24 luni.”

Obiective specifice

1.   OS. 1: Informarea si conștientizarea importantei FPC în rândul a 700 de angajați si 50 angajatori din Regiunea Vest in vederea recrutării a 650 angajați, timp de 12 luni.

2.   OS 2: Consilierea profesionala a 650 angajați pentru încurajarea participării la programele de FPC coroborate cu dezvoltarea carierei dar si cu apariția de noi competente pe piața muncii pe parcursul a 20 luni.

3.   OS 3: Formarea profesionala a 650 angajați in vederea certificării a min 527 dintre aceștia, la nivelul Regiunii Vest in decurs de 22 luni.

4.   OS 4: Creșterea participării la FPC a angajaților prin implementarea unui sistem inovativ de investigare a pieței muncii in vederea anticipării necesarului de competente si prin transfer de bune practici internaționale, pe parcursul a 24 luni.

 

Scopul proiectului

Scopul proiectului este de a promova învățarea pe tot parcursul vieții in special a oportunităților flexibile de actualizare a competentelor si de recalificare pentru toți, ținând seama de competentele antreprenoriale si digitale, printr-o mai buna anticipare a schimbării si a cerințelor de noi competente bazate pe nevoile pieței muncii, precum si prin facilitarea tranzițiilor profesionale si promovarea mobilității profesionale, pentru persoane cu vârsta între 18 și 65 de ani, cu domiciliul în Regiunea Vest a României, care sunt angajați cu contract individual de muncă în cadrul întreprinderilor publice și private.

Pe termen lung, efectul pozitiv al implementării proiectului este creșterea competitivității si corelarea programelor de învățare pe tot parcursul vieții cu piața muncii.

Programe de formare profesională

Furnizate de CCIA Timiș

  • SICAP, achiziții publice, 40H – 100 participanți, 4 grupe
  • Competente antreprenoriale, financiare si juridice, 40H – 100 participanți, 4 grupe
  • Comunicare organizațională, 40H – 50 participanți, 4 grupe
  • Operator Introducere, Validare și Prelucrare Date, 720H – 100 participanți
Furnizate de Expert Business Center SRL
  • Expert dezvoltare durabilă, 180H – 100 participanți
  • Manager de inovare, 180H – 100 participanți
  • Expert legislația muncii, 240H – 100 participanți

BENEFICII directe aduse angajatorilor și angajaților

- Creșterea șanselor de menținere pe piața muncii, de dezvoltare a carierei la actualul angajator sau căutarea de noi oportunități pentru locuri de muncă la alți angajatori Îmbunătățirea abilităților de bază și transversale, atât profesionale, cât și non-profesionale, precum și a competențelor antreprenoriale - corelarea cererii cu oferta din punct de vedere al nivelurilor mai ridicate de abilități cognitive și aptitudini ale forței de muncă impuse de nevoile economiei moderne

-       Creșterea competitivității și sprijinirea dezvoltării societății bazate pe cunoaștere

  • Participarea la formare profesională a 650 de angajați în domenii în care se solicită   actualizarea/dezvoltarea de competențe și dezvoltarea personală și profesională a acestora
  • Transferul de know-how prin schimbul de bune practici internaționale în domeniul dezvoltării durabile pentru 50 de angajați ce au participat la programul “Expert dezvoltare durabilă” în vederea dobândirii de competențe noi
  • Implementarea unui sistem de investigare prin intermediul unei platforme web a pieței muncii ce va îngloba un dialog social în vederea anticipării necesarului de competențe care să furnizeze factorilor interesați informații actualizate privind nevoile din piață, având un caracter de inovare socială și asigurând sustenabilitatea proiectului.

Rezultate așteptate

- 650 angajați vor beneficia de informare ți consiliere profesională și de programe de formare profesională, dintre care 527 participanți care finalizează formarea cu certificat și 85 persoane care obțin un certificat de calificare în conformitate cu prevederile OG nr. 129 /2000.

- Transferul de know-how, de bune practici din străinătate in domeniul dezvoltării durabile către 50 de angajați, prin organizarea unui workshop.

- Implementare unui sistem de investigare a pieței muncii prin dezvoltarea unei platforme web de investigare a pieței muncii care să anticipeze competentele necesare a fi dobândite de angajați pentru a face fata schimbărilor pieței muncii.

Contextul proiectului

Formarea profesională continuă a angajaților a devenit o cerință imperios necesară a perioadei schimbătoare în care trăim. Dacă, în trecut, dobândirea unei profesii în baza cunoștințelor obținute în timpul școlii era suficient și profesia respectivă era exercitată pe toată durata vieții, astăzi nu doar că piața muncii cunoaște o flexibilitate a posturilor de muncă ce solicită adaptare continuă, dar și cunoștințele necesită formare profesională continuă în vederea actualizării și dezvoltării continue a acestora. În perioada actuală asistăm la schimbări rapide ale pieței muncii naționale și europene, formarea și perfecționarea ținând să devină procese continue, care să țină seama atât de schimbările economiei de piață și ale recunoașterii și unificării calificărilor pe piața europeană, cât și de cele ce pot fi anticipate. Nici un angajator nu poate da rezultate comparabile cu cele de pe piața europeană și mondială, dacă nu-și va instrui permanent angajații, asigurând în același timp întărirea relațiilor dintre angajați și conștientizând rolul decisiv pe care îl joacă formarea profesională în calea dobândirii și păstrării unui loc de muncă. Echipamentele noi, care înglobează tehnologie inovatoare trebuie acționate, supravegheate, programate de către oameni care dețin competențe adecvate pentru creșterea competitivității economice.

Informații suplimentare la tel: +40.256-490.771,  e-mail: office@cciat.ro.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro





Camera de Comerț, Industrie și Agricultură TIMIȘ